Att styra verkligheten
Att styra verkligheten

Minns ni filmen Matrix med Keanu Reeves som spelar karaktären Neo vars värld var overklig? Inte den lättaste filmen att förstå vid 12 års ålder! Den filmen ligger som en bakgrund i mitt huvud nu när jag läser kursen i kognitiv psykologi! Jag minns knappt vad handlingen gick ut på men filmen finns någonstans i det undermedvetna och triggar igång en association! Jag är sugen på att se den igen faktiskt med ett par ”nya” ögon. Vi lever på en och samma planet, förmodligen i ett och samma land och eventuellt i samma stad men var tar likheterna slut? Ser vi verkligen en och samma verklighet eller lever i vår egna illusion skapad av hjärnan? Finns det en möjlighet att styra verkligheten vi lever i? Vad är det som är verkligt egentligen? VARNING för något vi kallar ”samtal som spårar klockan 06.00” på jobbet!

Våren och dess kraft

Varje år ser jag en röd tråd av tankar och beteenden runt våren, både hos mig själv och de runtomkring mig. Så fort solen tittar fram, snön börjar smälta och vårblommorna gör sig synliga finns det en gemensam tendens. Många av oss försöker att skapa en förändring i sitt liv, det kan handla om ny frisyr, ny garderob eller en drastisk förändring av hela sin identitet. Jag läste någonstans att flest par gör slut i mitten på december, inte långt innan årsskiftet. Jag har också observerat en kollektiv melankoli och rastlöshet under den tidiga våren och även en hel del människor som vill bort och vila ut från utmattning. Varför är det så? Jag har berört ämnet stress och att leva i nuet i mina tidigare inlägg och idag vill jag prata om det från ett annat perspektiv.

Att styra verkligheten

Ett möjligt scenario

 Jag betonar ordet ”möjlig” då detta blir en grov generalisering med risk att dra samtliga över en och samma kam. Möjligheten med att styra verkligheten kräver rätta verktyg för att använda det till sin fördel. Tänk dig att det är den 1: a januari. Möjligen är du bakfull efter Nyårsfirandet eller bara trött vilket redan skapar en obalans i sinnesstämningen. Nyårsnatten är en stor kontrast mot Nyårsdagen då den 31: a är man hoppfull om alla förändringar som årsskiftet kommer att föra med sig och så vaknar man och livet är precis likadant som det var dagen innan, det händer inget magiskt vid tolvslaget! Vad hände med den nya starten, med att vara sitt bästa jag och i princip förändra allt!?

”Vi varseblir inte tingen som de är utan som vi är”

 Tror inte ni att en stor del av våra problem och vår oro är skapad av vår hjärna? Tendensen att skjuta upp allt det jobbiga leder till exempel till en hög av måsten som ska tas hand om på kort tid likt smutsig disk eller rörig garderob. Vad var det som hindrade dig från att hänga upp skjortan eller fixa disken direkt efter maten? Jobbigt är det ju inte! Varför skriver man listor med förändringar som ska ske året därpå? Människan vill oftast åstadkomma snabba resultat genom drastiska förändringar över en natt.

Att styra verkligheten

Snabb fix eller långvariga resultat?

Vi vill oftast se en förändring snabbt som satan och lägger alldeles för mycket energi på det kortvariga. Många ting har etiketter dessutom som ”måndag” veckans jobbigaste dag samtidigt som det är dagen för att börja ”jobba” på sig själv. Om man tänker efter så skapar vi en negativ association redan där. ”Måndag suger för då börjar arbetsveckan! Då ska jag även sluta röka, bli lika stark som Schwarzenegger, äta som en elitidrottare, bli Dr.Phil i mitt förhållande och eventuellt besöka Pluto ” Tycker du att måndag är en dålig dag kommer alla förändringar du gör lätt kännas jobbiga de med! Måste du prompt bli ditt bäst presterande ”jag” på måndag? Varför? Du har varit som du är under en längre period och ingen har dött utav det! Du behöver inte ha bråttom nu heller! Sikta hellre på baby steps och en långvarig förändring!

Att styra verkligheten 

Hjärnan…liten i förhållande till allt annat men magnifik, har jämförts med datorer men borde vara tvärtom då det är mänskliga hjärnor som har skapat dessa! Hur funkar verkligheten och perceptionen av den? Jo, allt du ser, hör och känner tar sig in i din hjärna. Det är din uppfattning om hur världen är (som visserligen är påverkad av miljön föddes/växte upp/lever i)! Ju mer du exponeras för objekt, människor eller situationer desto större är sannolikheten att det kommer att lagras i form av minnen. Lär dig att styra verkligheten! Umgås med många olika människor och lyssna, diskutera, upplev nya saker, lär dig ett nytt språk, res när du har möjlighet! Det du tror att du vet om hur livet fungerar kanske är sant men är det fullkomligt? Jag tänker om vår hjärna har en minneskapacitet som är nästintill oändlig kan man aldrig veta tillräckligt!

Glad Påsk!

Sist men inte minst Glad Påsk på er kära män! Ni är så välkomna in på klubben då vi har öppet 21-07 precis som vanligt! Kom och skapa din egen verklighet och lek med en massa kaniner! Vad sägs om att skåla in Påsken i vår sprillans nya jacuzzi (psst mitt nya favorit rum, så sexigt!!!)!

Puss Lex

Att styra verkligheten

Vill du läsa mer?

senaste inläggen