Nä men vet ni vad? Helt utan att ha pratat ihop oss har jag och Kenzie en synkad blogg tema denna vecka! Hon tar upp den mänskliga strävan att bli omtyckt i sitt senaste inlägg och är fundersam kring processerna bakom! Just det ville jag beröra ur en psykologisk synpunkt och blev glatt överraskad när jag läste hennes inlägg! Den ”slumpen” kan bero på just hur starkt behov av att tillhöra eller need to belong människoarten har! Det grundläggande behovet har dykt upp i samtliga psykologi kurser denna termin inom olika psykologiska perspektiv! Det genomsyrar den sociala psykologin, förklaras av det evolutionära perspektivet, påverkar vår kognition, tas upp i både biologiska och personlighetspsykologin samt studeras enormt mycket inom samhällsvetenskaplig statistik! Kort och gott vad vi än gör här i grundar sig i ”need to belong”!

Need to belong

Vad är det som gör att vi agerar på det sättet? Vad händer om vi blir exkluderade? Hur undviker vi att hamna i utanförskap? Dessa frågor tänkte jag besvara utifrån det jag har lärt mig!

(Vill först inflika att jag fick ett A på min senaste tenta, vi var två stycken i hela klassen på 65 pers! Jag är så himla nöjd då det har varit långt ifrån en dans på rosor med ett heltids nattjobb! Här snackar vi om att spräcka bilden av den stereotypiska strippan!)

need to belong

Behovet att tillhöra

Hoppas att jag kan på bästa möjliga sätt klämma in fyra kurser av kunskap i ett och samma inlägg! Psykologi kunniga läsare får gärna kommentera om jag skriver något tokigt och ni andra får gärna dela med av er egna erfarenhet! De flesta av er har förmodligen hört talats om att människor har grundbehov! Under våra liv möter vi alla liknande hinder och strävar efter liknande mål! Alla vill äta, har en tendens att både över och under äta, vi har en försmak för kolhydrater eller fett, vi söker trygghet hos föräldrar, vänner & i romantiska relationer! De flesta av oss fruktar utanförskap och känner en oro inför döden! Dem flesta av oss vill uppnå något här i livet och glänsa och de flesta av oss är hjälpsamma!

Individen och need to belong

Den individuella skillnaden grundar sig i hur vi anpassar oss och vilka strategier vi använder för att uppnå dessa olika mål! Behovet att tillhöra har människoarten släpat med sig från långt bak i människans existens! Enligt evolutionära teorier är det en av anledningarna till varför människor har varit framgångsrika i sin överlevnadsförmåga!

Ni som har läst om anknytning mellan barn och föräldrar (oftast mamman) har nog inte missat att socialisering och att tillhöra för ett spädbarn är viktigare än föda! Logiskt då spädbarn inte är kapabla att ta hand om sig själva, vi måste knyta an till någon som ger oss föda, trygghet och emotionell vägvisning här i livet!

Need to belong sträcker sig livet ut för en människa! Människan sägs vara ett flockdjur och klarar sig bäst gemensamt med andra; familj, vänner och signifikanta andra! Till varje pris försöker vi att undvika utanförskap! Utanförskap eller dess värsta form ostracism sägs att leda till fysisk smärta, depression och i många fall för tidig död!

need to belong

Det gör ont

Människor med fysisk skada och de som känner utanförskap har samma hjärnområden aktiverade vid en fMRI! Inte alls förvånansvärt att vi undviker utanförskap till varje pris och gör allt för att andra ska tycka om oss! Det finns en mängd strategier som leder till gemenskap och just det skiljer oss åt på individnivån! Ta bara social fobi som exempel! Utåt sett så vill dessa människor exkludera sig från andra då de vill undvika situationer med mycket folk men så är det inte! Det som driver de är bland annat deras katastrof tänkande och ständigt oro för vad som skulle kunna hända! Många av de har dessutom upplevt en panik attack bland folk! Så egentligen vill de inte hamna i en situation där en eventuell panik attack triggas igång och riskera att skämma ut sig! Som i sin tur leder till att man värderas negativt och hamnar utanför!

Dags att avrunda det hela

Detta inlägg skulle bli på tok för långt om jag fortsatte så jag sätter stopp här! Ett gott ord, ett leende eller lite uppmuntran tar inte mer än någon sekund och kanske är värdefullt och livsviktigt för din medmänniska! Det krävs inte heller mycket för att få någon att känna sig utanför! Tänk på det! Tillsammans kan vi förbättra livskvalitén för andra och oss själva!

Puss och kram Lex

P.S.

I detta inlägg får era ögon njuta av bilder på vackra Danny, Vera och Luna samt ett litet inblick i hur min vecka har sett ut.

need to belong