Men alla mina vänner har en skitsnygg fru och en het älskarinna som de pratar om! Jag vill också ha en!” Det var en av mina gästernas svar på varför han så prompt behövde en älskarinna! Förmodligen bland det roligaste jag har varit med om då han sa det med en inlevelse som hör till på en teaterscen. Otrohet, älskarinna, älskare…Har orden förblivit desamma men dess innehåll förändrats i takt med samhället?

Förr i tiden var äktenskap ett sätt att försäkra sig om familjernas trygghet och status. Oftast var inte det valfritt vem man gifte sig med och skilsmässa var inte ett alternativ. Otrohet var en brottslig handling med rättsliga påföljder. Olycklig kärlek och fångenskap genomsyrar största delen av världslitteraturen. Kvinnans otrohet ses som tabu medan hennes äkta man har inget annat val. Han måste söka tillfredställelse på annat håll då frun misslyckas med sin uppgift!

Otrohet

Synen på otrohet verkar ha blivit densamma trots att den på äktenskap och kärleksrelationer har förändrats drastiskt. Nuförtiden ingår två människor äktenskap för att fira sin kärlek och visa hela världen att det är dem två tills döden skiljer dem åt. Innebär det då att den man är otrogen mot är ens älskare/älskarinna och inte tvärtom? Självfallet är det många kvinnor och män som gifter sig i hopp om ett bättre liv och ekonomiska förhållanden men då är det ens eget val i viss mån.

Det är även vanligt att beskylla män för att alltid vara otrogna, men i dagens samhälle är kvinnorna mer benägna att vara otrogna än män! Ännu en företeelse som inte alls ska vara kopplad till bara män men kanske människor i allmänhet. Det framgår ju i romanerna också! Kvinnor där skriver brev, går på långa promenader med någon annan och uttrycker sin kärlek för någon annan än mannen!

otrohet

Kärlek och äktenskap

Personligen tycker inte jag att giftermål är kärlekens naturliga slutsats! När jag var liten och inte förstod bättre drömde jag om att stå där i min vita klänning och säga ”ja” till min prins. Idag tänker jag helt annorlunda. Äktenskapets var en påtvingad handling som hade ekonomiska grunder och var oundviklig. Hur kan man då koppla kärlek och passion till det? Det är snarare en tradition som lever vidare bara! Kan man minimera otrohet om synen på kärlek omdefinieras?

Nu är det allt vanligare med en modern familj, där man gör slut men har gemensamma barn. Man gör slut istället för att hålla ihop och försöka lappa ihop någonting som inte fungerar längre! Gemensamma barnen gör att man separerar på ett bra sätt, fortsätter att umgås och bygger en större familj, med nya partners och nya barn! Jag har alltid tyckt att kärlek ska heta kärlekar, som man kan ha många av de under sin livstid! Tanken på att spendera mitt liv med en och samma man skrämmer mig!

otrohet

Personlig åsikt

Så vad är otrohet? För vissa är det en sexuell handling, för andra känslomässig, det finns många olika definitioner och sätt som otrohet gestaltar sig i. Människor pratar oftast om tillit och hur den försvinner så fort ena partnern är otrogen! Handlar det verkligen om tillit? Jag tror att det handlar om det mänskliga egot, man hade en ”trogen hund” som bara såg upp till en, den enda som kunde ge hunden det den behövde och vips så blev hunden en katt helt plötsligt! Plötsligt kunde hunden få tillfredställelse på annat håll, plötsligt var man inte den enda i hela världen vilket man ändå aldrig är! Jag tror faktiskt att otrohet sårar mest för att man tror sig ha äganderätt över en annan person av själviska skäl! Helt fel utgångspunkt!

Människor är bra på att se och höra sig själva, människor är bra på att beskylla andra och behöver bli bättre på det motsatta! Bli bättre på att lyssna, rannsaka sig själva, ta ett stort kliv ut ur sina egna intrampade skor och titta omkring! Kan det vara så att man lever i sin egen bubbla och tror att alla andra är omringade av exakt densamma? Vill man leva ett liv med någon annan ska man kunna vara öppen mot förändring av både rutiner och åsikter! Vad är poängen med att bygga upp en illusion av hur din partner är och bli besviken? Söka tröst på annat håll och gnälla? Jag tror att otrohet oftast är ens eget fel, hur illa det än låter!

Otrohet?

Hur många gånger har man inte hört om den där stackars tjejen vars man ligger till höger och vänster? Ja samma kvinna som alla andra människor intuitivt har på känn första gången han är otrogen, får det svart på vitt, förlåter honom. Sedan lever de lyckliga i 10 år till utan att han har förändrats. Hur synd är det om den kvinnan då? Hon har gjort ett val att lappa ihop något som inte går att fixa. Det valet får hon leva med! Barn, boende och ekonomi är dåliga ursäkter enligt mig!

Så vad är otrohet för er?

Puss Lex

otrohet