I onsdags lämnade jag in min första tenta i Sverige! Snacka om skön känsla att kasta ner den i brevlådan!!! Det var nästan lika skönt som att få orgasm, jag skojar inte! Kan bero på att det autonoma nervsystemet ansvarar för både upphetsning/utlösning/orgasm & stress/vila, vilket leder till att man upplever ungefär samma sak vid både orgasm och när stressituationen är över! Tänk om man kunde minimera den negativa stressen i vardagen och mestadels känna positiv stress? Det är inte omöjligt men kräver mycket arbete med sig själv, inte minst genom att lära sig praktisera något som heter mindfulness!

Vad är mindfulness?

Kortfattat handlar mindfulness om att vara närvarande i- och medveten om nuet och uppfatta verkligheten precis som den är! Låter hur enkelt som helst, många skulle även tänka ”ja men jag är närvarande och medveten”! Hur ska man definiera verkligheten”? Skulle min och din verklighetsuppfattning vara densamma? Det tror jag inte! Faktum är att människor har en tendens till tron av att vara objektiva! Sorry men subjektivitet är ett mycket bättre ord att beskriva mänskliga tendenser att tolka vardagen! En människas tolkningsperspektiv är drivna av både det ena och det andra!

Vem är Luna?

Tänk att du och någon annan ombes att beskriva en person ni precis har träffat, kommer era berättelser att skiljas åt? Du kanske lägger fokus på personens utseende och fokus i den andra beskrivningen ligger på personens kön, ras eller yrke? Det är spännande hur miljön, normerna, interaktioner, erfarenheter, m.fl. leder till en individuell syn på livet! Det är just därför mindfulness är något man måste jobba på! Se bara hur vår vackra Luna kan se olika ut från bild till bild! Har du redan skapat en bild av hur Luna är, hur hon känns, hur hon låter, vad hon är för tjej genom att bara se på bilderna? Ta en paus och tänk efter, förmodligen så har du redan gett Luna en omedveten utvärdering! Detta kommer förmodligen påverka hur du uppfattar henne när ni möts på klubben! Intressant va?

 

mindfulness

Kan du? 

Det ligger i vår natur att utvärdera och sker oftast omedvetet, det förenklar livet och alla situationer. På det sättet slipper vi engagera oss i en lång och komplicerad tankeprocess vid minsta lilla upplevelsen! Denna viktiga process har även konsekvenser i form av stress, stereotyper, diskriminering osv. Jag tror inte att vi kan uppleva mindfulness 100% av tiden, då kanske man skulle behöva leva ”munklivet” avskärmad från ”verkligheten”! Däremot så tror jag starkt på att mindfulness kan bidra till en hälsosammare livstil, bättre humör och en högre kvalitet på livet!

Tror du att du klarar av att sitta i en av fåtöljerna på Club Kino och öva mindfulness? Du är mer än välkommen att testa och får gärna berätta hur det gick!

Puss Lex