Ni vet hur det brukar vara när en tanke sätter igång en kedjereaktion av tankar! Från något litet väcks det en massa funderingar! Dessa behöver inte ens ha så mycket gemensamt med den ursprungliga tanken! Idag fick jag hjälpa till att repa upp min stickade tröja. Då trådarna har en tendens att trassla ihop sig får man komma på olika sätt att motverka detta. Fick mig att tänka på stickmaskiner. Många gånger förut har jag förundrats över människornas fantasi och kreativitet gällande uppfinningar. Efter dagens aktivitet undrar jag dock om det är svårare att uppfinna nu än vad det var förr! Är inte dagens forskare som har en större volym av kunskap att lära sig mycket mer begåvade än våra förfäder? Att börja från noll är lättare kan jag tycka! Vad är kunskap, vetenskap och fakta?

en massa funderingar

Fakta är skrivet i sten

Plötsligt översvämmades jag av en massa funderingar…Det värsta är att inspirationen till att skriva är som bäst vid minst lämpliga tillfällen. Dessutom blockeras alla tankar så fort fingrarna nuddar tangentbordet på datorn. Hur kommer det sig? Mina reflektioner förde mig vidare till kunskap! Fakta är robust mot förändring och hänger över oss som ett åskmoln. Ordet ”faktiskt” utropas ofta under livliga diskussioner! Då kan man fråga sig hur fakta uppstår? Jo, genom vetenskap och kommunikation! Vetenskapen uppstår genom empiriskt testade teorier. Grunden till all vetenskap är att försöka falsifiera teorierna, anpassa dem till dagens samhälle samt förbättra dessa! Oavsett om det gäller socialvetenskap eller naturvetenskap har alla grundteorier. Dessa kallas även för ”Grand theories” och deras skapare är en massa gubbar. Många av dessa gubbar lever vidare genom foton och böcker.

En massa funderingar

Falsifieringen i sig har anpassats till dessa ”gubbarnas” fördel. Uppfinningar och framsteg inom forskning har alltid varit prestigefyllt. Det gav bra anseende och en viss form av makt. Jag tror att den makten och stora egot förblindade många av gubbarna. Ta vilken psykologisk teori som exempel. Så fort någon annan kom med evidens att gubbens teori inte riktigt stämmer försökte gubben att lägga till det som saknas och anpassa den. Istället för att förkasta teorin eller erkänna bristerna. Jag skriver gubbar då jag pratar om en tid då de flesta forskare var män. Tro inte att inlägget är en pik mot män. Alltså håller forskarna oftast hårt i sina uppfinningar! Självklart handlar det också mycket om att all forskning tar mycket resurser som tid och pengar. Forskningen är en forskares liv och det finns lite utrymme för annat. En massa funderingar väcktes i min hjärna kring vår samhällsstruktur.

en massa funderingar

”För att jag sa så”

En massa funderingar kring hur vi samlar vår kunskap och vilka vi ser upp till väcktes. Vi lever i ett samhälle där vi uppmuntras att falsifiera eller ifrågasätta. I teorin i alla fall… Hur ofta får man inte svaret ”för att det är så!” som barn? Får man därefter en förklaring till varför? Oftast inte. Bortsett från en könsregim består de flesta av samhällets institutioner av en hierarki. En hierarki som baseras på ålder och erfarenhet. Ju äldre du är och ju längre du har gjort något desto mer auktoritet har du. Så är det i familjer, skolor, arbeten osv. Ja tills du överstiger en viss ålder och något ”yngre” äldre tar över. Allt för gamla människor är ju inte helt hundra längre eller hur? Trots att ungdomen sägs vara framtiden tas den inte på allvar av dem äldre.

Ungdomen är framtiden

Frasen ”lilla du, när du är i min ålder kan vi prata!” och en klapp på huvudet är rätt vanligt. När det började en våg av unga tjejer på Kino skrev jag om en massa funderingar kring det. Personligen hämtar jag gärna inspiration och energi från individer som är yngre än mig! Det gäller både jobb och privatliv!

Konstant förnyelse

En av dessa yngre källor till kunskap och innovation är Philip. Min personliga tränare, psykolog, bollplank för idéer och så mycket mer! Jag tränade med honom från januari till april och mitt liv förändrades drastiskt till det bättre! Om jag skulle få välja mellan Philip som är ung och en PT som är äldre och har mer erfarenhet skulle jag alltid välja Philip! Han har en enorm passion för det han gör är inte rädd för att avvika från sina rutiner och uppdaterar sina metoder kontinuerligt! Han läser, jämför, testar och utvecklas! Det är oerhört viktiga egenskaper i dagens samhälle! Ett samhälle där trender sällan ifrågasätts och följs religiöst! Ett samhälle där ungdomen inte tas på allvar!

en massa funderingar

Inspiration

Ja, så kan det gå ibland har jag en massa funderingar och kan inte låta bli att dela dessa med er!

Har ni läst Kenzies senaste inlägg? Blev så inspirerad av hennes pole bilder på Luna att jag tog några till!

Puss Lex

en massa funderingar